Prenumerera på nyhetsbrevet!

Intresserad av träbåtar? Prenumerera på vårt nyhetsbrev och bli först med att höra om kurser mm.

TRÄBÅTENS SJÄL

En träbåt är en livslång kumpan

boat

TRÄBÅTENS SJÄL

En träbåt är en livslång kumpan

Låt din fritid ta en ny riktning

Lär dig om båtservice

Träbåtsunderhåll själv eller hos en sakkunnig

Du kan underhålla båten själv

Båtunderhåll är en givande och belönande del av träbåtshobbyn. Stor glädje upplever man av att segla med en själv välunderhållen båt. På båtkurserna lär du dig att sköta om båten på rätt sätt.

Delta på träbåtskursen!

Puuveneen penkit

Träbåtsbyggare

Alla har inte lust, möjlighet eller utrymmen för att underhålla sin egen båt. I Finland finns en stor mängd kunniga träbåtsbyggare och träbåtsvarv, från vilka du kan förutom beställa ny båt, även beställa såväl mindre service som även större renoveringar till din båt.

Bekanta dig med finländska träbåtsbyggare.

Båtbyggerier
Puuveneen masto

Blogit

Ofta ställda frågor om träbåtar

 • Är inte träbåtar tunga?

  Trä är ett starkt och styvt material i förhållande till sin vikt, lätta och styva ramar kan byggas av det.
  Detta gäller särskilt för modern konstruktion där strukturerna hålls torra. Torrt trä är också starkare än vått trä.

 • En hurudan träbåt lämpar sig som första båt?

  Tänk först på syftet med användningen och användningsplatsen, samt dina egna förmågor. En träbåt i gott skick är inte svårare att underhålla än en glasfiberbåt. Några dagars underhåll på våren och hösten räcker. Å andra sidan kan att slarva med underhållsåtgärder leda till skador som måste repareras med ett månadsköp, vilket gör att inköp av en träbåt i gott skick kräver lite vaksamhet.

  Enligt försäljningsbeskedet kan en träbåt som kräver "lite jobb" bli årets projekt. Att kartlägga det faktiska skicket och den framtida arbetsbelastningen kräver ett gott öga och flitigt knacka på trä. Om du är nybörjare, förutom att köpa byxor, ta med antingen en träbåtssniderare eller en erfaren träbåtsentusiast.

  Om du inte hittar någon i närheten bör du kontakta lokala snickare och fråga om möjligheten till betald konsultation angående köp, obligatoriska reparationer och underhåll. Till exempel kan du ofta få bra tips och kontakter från Facebook-communityt av finska träbåtsfarare.

  Alla träbåtar kan servas med rätt instruktioner och bra verktyg, även av nybörjare.

  På denna sida hittar du många olika modeller, utifrån vilka du kan överväga ditt köp

 • Av vilka träslag tillverkas träbåtar?

  Träbåtar tillverkas i Finland oftast av furu. Man brukar också allmänt använda ek eller mahogny. Basade spanter tillverkas av ask, ek eller ibland även av gran eller en. Alla dessa materialer kan fås som inhemska, förutom khayamahogny som är importvara.

 • Träbåten måste vara gammal!

  Det finns träbåtar för alla smaker och behov.

  Äldre träbåtar som har renoverats eller håller på att renoveras behagar en klassisk estetikers öga och bär med sig decennier av historia och nationellt arv.

  De nya träbåtarna byggda med traditionella metoder följer samma hantverkstradition och möjliggör en underhållsfri träbåtsupplevelse så mycket som möjligt.

  Modern konstruktion som plywood, träkomposit och en ny träfiberstruktur löser utmaningarna kring underhåll och hållbarhet av en träbåt och möter de förändrade behoven hos dagens konsument.

 • Vågar du ens trampa på den där lackade däcken?

  Skötsel av lackade ytor innefattar vanligtvis årlig underhållslackering, som används för att reparera repor orsakade av användning, och ytan håller sig bra under lång tid. Underhållslackering är inte precis en konstigare procedur än båtvaxning, och den kan läggas ut på en professionell om så önskas. Träbåtar förtjänar att användas, man ska våga njuta av dem på andra sätt än att bara titta på dem.

 • Kräver en träbåt mycket arbete?

  En träbåt som är i bra skick behöver inte desto mera arbete än andra motsvarande båtar. Men träbåten ska användas varje sommar och bör servas regelbundet. Då hålls den i bra skick. En fördel med träbåt är att alla delar kan ersättas med nya även i en träbåt som är i sämre skick.

Blev din fråga obesvarad? Ta kontakt!

Solmu puuveneen mastossa