Prenumerera på nyhetsbrevet!

Intresserad av träbåtar? Prenumerera på vårt nyhetsbrev och bli först med att höra om kurser mm.

hero imagehero image

Kan din nästa båt vara en träbåt?

En träbåt är en ekologisk, personlig och hållbar ögonsten.

Via den finska träbåtskollektionen får du hjälp med att hitta en modern eller traditionell träbåt som fyller just dina egna önskemål. Du kan beställa den direkt från träbåtsbyggaren eller bygga den själv.

En träbåt är ett inhemsk hantverk

Puisen moottoriveneen kojelauta ja ohjaamo

En träbåt är ett inhemsk hantverk

En träbåt är en kombination av nutid och historia. När du skaffar en träbåt investerar du förutom i din egen fritid även i det finska hantverkets framtid. Trä förvandlas till ett unikt konstverk i händerna på en kunnig båtbyggare eller en kunnig entusiast som bygger sin egen båt: till en ögonsten på sjön."

Den finländska träbåtskollektionen

I Träbåtskollektionen presenteras mångsidigt finskt träbåtskunnande som visar att en träbåt kan vara ett seriöst alternativ för den som funderar på att köpa ny båt.
  Du kan beställa din nya träbåt direkt från en träbåtsbyggare eller bygga den själv.

 • 1. Beställ din träbåt från en träbåtsbyggare

  I vårt land har vi flera århundraden av traditioner att bygga högkvalitativa nöjes- och bruksbåtar för olika behov. Då du beställer din båt av en skicklig båtbyggare får du ett personligt, hållbart och unikt föremål. Du får då en båt som står för kulturella, funktionella och miljömässiga värden. 
  I träbåtskollektionen hittar du många olika modeller från de inhemska båtbyggarna. Om du beställer en träbåt, har du möjlighet att få egen design, finish och utformning som påverkar det slutliga resultatet helt enligt dina egna önskemål. Dina egna önskemål kan gälla till exempelvis träkvalitet, inredning, och utrustning. 
  Glädjen i att åka, ro eller segla med med en egen och personlig träbåt är att du kan njuta av att ha en båt som är en del av din egen identitet. Se nedan vilken modell passar just dina egna behov och önskemål.

  Lue lisää
  1. Beställ din träbåt från en träbåtsbyggare
 • 2. Bygg din egen båt

  Drömmer du om en träbåt som du själv har byggt? Med kompetent vägledning har du möjlighet att bygga din egen båt för dina egna behov. På en träbåtsbyggnadskurs är det möjligt att bygga en egen träbåt under vintern. Se båtmodellerna och kursutbudet.

  Lue lisää
  2. Bygg din egen båt
 • 3. Reparera din egen träbåt

  Har du redan hittat dina drömmars träbåt, men saknar utrymmen och vägledning för att laga den i skick? Då kan du komma med på en kurs där vi renoverar träbåtar. Du får tillgång till bra utrymmen, maskiner och vägledning av en kunnig lärare.

  3. Reparera din egen träbåt
Bekanta dig med Finlands träbåtsbyggares modeller
mies mittaamassa puuveneen lankkua
puinen soituvene tyynellä järvellä

Mångsidigheten med att ha träbåt

Att ha en träbåt är en mångsidig hobby.  En del är intresserade av att åka, ro eller segla i våra vackra vattendrag med sin träbåt, en del entusiaster njuter av att med de egna händerna kunna hålla traditionella båtar i skick och andra fördjupar sig i sin klassiska båts historia.
Med segel eller motor utrustade långfärdsbåtar fungerar ofta som flytande sommarstugor, klassbåtarna tävlar runt om i Finland, de traditionella båtarna och de öppna sniporna (fiskare) är härliga för dagsutflykter.
Ytterligare tillskott till entusiasmen ger de världsberömda båtkonstruktörernas kända klassiska båtar, varav många till all lycka har bevarats till våra dagar. Vårt maritima kulturarv är rikt och levande, och även till hands för oss alla aktiva båtentusiaster.

Begynnande kurser

 • Vendia Woods kanotbyggarkurs

  2. - 13.6.2024

  Kanoten som byggs på banan är en modern modell av Thomas Vochezer (holzkajakwerft.de). Den är en tvåsitsig och är perfekt för vattencamping. Kanoten är specialdesignad för att göras av Vendia båtbrädor. Kursen vänder sig till byggpar, t ex tillsammans med mamma/pappa, barn, make eller vän. Kursen äger rum på Ämmetsä herrgård i Pälkäne. Fråga Vendia om boendealternativ och ett billigt frukost- och/eller lunchalternativ. Mer information från Wendia Woods hemsida www.vendia.fi eller +358 45 78759452.

 • Träbåtsskolan i Kuggom

  10.8 - 19.12.2024

  En terminlång träbåtsutbildning. Bygg en egen ny träbåt eller reparera en gammal. Fråga mera om kursen som börjar på hösten 2024, info@kuggom.fi

 • Träbåtsdrömmar finns till för att förverkligas

  -