Tilaa uutiskirje!

Kiinnostaako puuveneet? Tilaa uutiskirjeemme niin kuulet kursseista yms. ensimmäisenä.

PUUVENEEN SIELU

Puuvene on elinikäinen kumppani

boat

PUUVENEEN SIELU

Puuvene on elinikäinen kumppani

Puuveneily on nautinnollista ja palkitsevaa

Opi veneenhuollosta

Puuveneen huolto itse tai ammattilaisella

Veneen voi huoltaa itse

Veneen huoltaminen on parhaimmillaan tekijälleen antoisa ja palkitseva osa puuveneharrastusta. Puuvenekursseilla opit pitämään veneestäsi huolta oikeaoppisesti.

Osallistu puuvenekurssille!

Puuveneen penkit

Puuveneveistäjät

Kaikilla ei ole halua, mahdollisuutta tai tarvittavia tiloja veneensä itsenäiseen huoltamiseen. Maastamme löytyy suuri joukko taitavia veneveistäjiä ja veneveistämöitä, joilta voi uusien veneiden lisäksi tilata oman veneen pienemmät huollot, kuin suuremmat remontitkin.

Tutustu Suomen puuveneveistäjiin.

Katso veneveistämöt
Puuveneen masto

Usein kysyttyä puuveneistä

 • Eivätkö puuveneet ole painavia?

  Puu on painoonsa nähden luja ja jäykkä materiaali, siitä saadaan kevyitä ja jäykkiä runkoja rakennettua.
  Tämä pätee erityisesti moderniin rakenteeseen, jossa rakenteet pidetään kuivana. Kuiva puu on myös kosteaa puuta lujempaa.

 • Mikä puuvene sopii ensimmäiseksi veneeksi?

  Mieti ensin käyttötarkoitusta ja käyttöpaikkaa sekä omia kykyjäsi. Hyväkuntoinen puuvene ei ole sen ihmeellisempi ylläpidettävä kuin lasikuituvenekään. Muutaman päivän huoltotoimenpiteet keväällä ja syksyllä riittävät. Toisaalta huoltotoimenpiteiden laiminlyönti voi johtaa vaurioihin joita joutuu paikkailemaan kuukausikaupalla, eli pientä viitseliäisyyttä hyväkuntoisenkin puuveneen hankinta vaatii.

  Myynti-ilmoituksen mukaan "pientä työtä" vaativa puuvene saattaa olla vuoden projekti. Todellisen kunnon ja tulevan työmäärän kartoittaminen vaatii hyvää silmää ja ahkeraa puun koputtelua. Jos olet täysin aloittelija, ota ostohousujen lisäksi mukaan joko puuveneveistäjä tai kokenut puuveneharrastaja.

  Jos sellaista ei lähipiiristä löydy, kannattaa olla yhteydessä lähiseudun veistäjiin ja kysyä mahdollisuutta maksulliseen konsultaatioon sekä oston, pakollisten korjausten että ylläpidon osalta. Esimerkiksi Suomen puuveneilijöiden Facebook-yhteisöstä saa usein hyviä vinkkejä ja kontakteja.

  Kaikkien puuveneiden huolto onnistuu oikeilla ohjeilla ja hyvillä välineillä myös vasta-alkajilta.

  Tältä sivustolta löydät paljon erilaisia malleja, joiden pohjalta voit harkita hankintaasi

 • Mistä puulajeista puuveneet tehdään?

  Puuveneet tehdään Suomessa yleisimmin männystä. Puuveneitä tehdään yleisesti paljon myös tammesta ja mahongista. Painokaarissa käytetään saarnea, tammea ja joskus myös kuusta ja katajaa. Kaikkia näitä materiaaleja saa kotimaisina, paitsi khayamahonkia, joka on tuontitavaraa.

 • Puuveneen kuulu olla vanha!

  Puuveneitä löytyy joka makuun ja tarpeeseen.

  Vanhemmat kunnostetut ja kunnostettavat puuveneet miellyttävät klassisen esteetikon silmää ja kantavat mukanaan vuosikymmenien historiaa ja kansallisperimää.

  Perinteisin menetelmin rakennettavat uudet puuveneet noudattavat samaa käsityöperinnettä ja mahdollistavat mahdollisimman huoltovapaan puuvenekokemuksen.

  Modernilla rakenteella kuten vanerilla, puukomposiitilla ja uutena kuidutetulla puurakenteella ratkotaan puuveneen huoltoon ja kestävyyteen liittyviä haasteita ja vastataan tämän päivän kuluttajan muuttuneisiin tarpeisiin.

 • Uskaltaako tuolle lakatulle kannalle edes astua?

  Lakattujen pintojen hoitoon kuuluu yleensä vuosittainen huoltolakkaus, jolla käytön myötä tulleet naarmut korjataan, ja pinta pysyy hyvänä pitkään. Huoltolakkaus ei ole juuri veneen vahausta kummallisempi toimenpide, ja sen voi haluttaessa ulkoistaa ammattilaiselle. Puuveneet ansaitsevat tulla käytetyksi, niistä tulee uskaltaa nauttia muutenkin kuin katseella.

 • Vaatiiko puuvene paljon työtä?

  Hyvässä kunnossa oleva puuvene ei vaadi sen kummemmin työtä kuin muut vastaavat veneet. Mutta, puuveneen pitää olla joka kesä käytössä ja siitä tulee huolehtia säännöllisesti. Silloin se pysyy hyvässä kunnossa. Puuveneen hyvä puoli on kuitenkin se, että huonokuntoisenkin puuveneen kaikki osat ovat korvattavissa uusilla.

Jäikö jokin mietityttämään? Ota rohkeasti yhteyttä!

Solmu puuveneen mastossa